Tot i que la Posidonia oceanica està fortament protegida com a hàbitat i espècie sota la legislació europea i bàsica estatal, la realitat evident al litoral de les Illes Balears fa que aquest ecosistema estigui sotmès a una sèrie de pressions i amenaces que posen en perill el seu bon estat de conservació, fet avalat per totes les evidències científiques.
Entre les pressions destaca l’ocupació de el fons marí per a obres de ports, els dragatges, la pesca d’arrossegament il·legal, l’efecte acumulatiu de l’ancoratge d’embarcacions, l’abocament d’aigües deficientment depurades i les salmorres de dessalació o les operacions de neteja de platja que impliquen la retirada de restes de posidònia.
Entre les amenaces cal assenyalar l’augment de la pressió demogràfica i turística que s’ha intensificat en els deu últims anys; l’amenaça de l’canvi climàtic, que suposa una acidificació dels mars i oceans; la dispersió de vectors de malaltia, o la introducció d’espècies invasores, entre d’altres.
Cal destacar, sobre les pressions enumerades, que la retirada de restes de posidònia, a l’estar inclosa en la Llista d’espècies en règim de protecció especial, ha d’estar regulada per l’Administració; per tant, cal regular aquesta activitat bàsica, per tal de fer-la compatible amb la conservació de l’espècie.
.
Govern de les Illes Balears, Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Direcció general d’Espais Naturals i Biodiversitat
C/ Gremi de Corredors, 10 (Polígon Son Rossinyol) 07009 Palma. Mallorca | T > 971 17 66 66 | F > 971 17 66 79 | http://natura.caib.es