EINES

CARTOGRAFIA DE POSIDÒNIA

L’Atles de Posidònia oceànica ha implicat un exhaustiu treball i treball de camp que ens ha permès identificar hàbitats marins a les Illes Balears mitjançant diferents tècniques, com ara Side Scan Sonar o la interpretació d’imatges de satèl·lit. El resultat final d’aquest projecte és una cartografia amb un major nivell de detall de Posidònia oceànica al fons marí de les Illes Balears. L’última fase d’aquest projecte ha consistit en el desenvolupament de l’App “Posidonia GOIB”, que permet a qualsevol usuari conèixer, a través de la geolocalització i en temps real, el fons marí on es vol fondejar. D’aquesta manera, ens assegurem que l’ancoratge es fa correctament i mai sobre Posidònia oceànica.

L’objectiu principal del projecte és millorar el coneixement de la distribució dels prats de posidònia oceànica a les Illes Balears, concretament a les illes de Formentera, Eivissa, Menorca i Mallorca. També pretén oferir als ciutadans, especialment als navegants d’esbarjo, informació precisa sobre la ubicació exacta dels prats de Posidònia oceànica. L’objectiu és integrar aquesta cartografia de referència a l’app “Posidonia GOIB” desenvolupada pel Govern de les Illes Balears. Això permetrà a qualsevol usuari geolocalitzar amb precisió i, en temps real, trobar zones on les embarcacions d’esbarjo puguin fondejar, evitant així qualsevol dany als prats de Posidònia oceànica.

PROJECT ACTIONS

Sonar d’exploració lateral

S’ha realitzat el Sonar Side Scan de l’illa de Mallorca de 0 a 30 metres. En zones més profundes s’han utilitzat altres cartografies existents.

Imatges de satèl·lit

A les zones més properes a la costa es realitza la fotointerpretació amb ortofoto en zones clares i transparents, seguida de comprovacions in situ on hi hagi dubtes.

Revisió de la cartografia existent

A Eivissa i Formentera s’han actualitzat i integrat amb nova cartografia. A Menorca, la cartografia principal està elaborada per l’OBSAM.

Utilitzeu el visor GOIB per trobar la ubicació d’ancoratge més òptima.

Baixeu les aplicacions recomanadess

To top