Fons marí amb posidònia

QUÈ ÉS LA POSIDÒNIA

TAMBÉ DIT EL PULMÓ DEL MAR

LA POSIDONIA OCEANICA ÉS UNA PLANTA MARINA ÚNICA DEL MAR MEDITERRANI

Forma extenses praderies al voltant de les Illes Balears, conegudes com a boscos submarins, capaços d’albergar una alta biodiversitat d’espècies. Les praderies generen refugi per a moltes espècies, produeixen oxigen diàriament, alhora que atrapen el diòxid de carboni de l’atmosfera (gas clau en el canvi climàtic) i creen tones de biomassa a l’any.

0

ANYS

Un dels éssers vius més longeus de la planeta.

0

KM

Una mateixa planta pot tenir una superfície entre un extrem i un altre de 10 km.

0

KM2

Una de les plantes més extenses a les Balears.


Posidònia oceànica

EVOLUCIÓ DE L’ESPÈCIE

La Posidònia oceànica forma part del grup de fanerògames marines. Aquest grup, ha experimentat una evolució històrica fascinant al llarg del temps i amb una antiguitat que s’origina a finals del Mesozoic, concretament entre fa 140 i 65 milions d’anys. Des dels seus ancestres terrestres fins la Posidònia actual, han sofert canvis i adaptacions per a sobreviure i prosperar en les condicions marines del mar Mediterrani. Les fanerògames marines van haver de desenvolupar adaptacions específiques per a viure sota l’aigua, tolerar la salinitat, viure en un medi turbulent i realitzar la pol·linització submarina. Amb aquestes adaptacions van conquerir tots els mars excepte l’Àrtic. Amb el pas del temps, una espècie única en particular es va assentar al Mediterrani, perdurant fins al dia d’avui. Aquesta és la Posidònia.

BIOLOGIA DE L’ESPÈCIE

La Posidònia és una planta amb flors que pertany a la família de les Posidoniàcies. Les seves fulles llargues i estretes s’estenen al llarg del fons agrupades en feixos i s’arrelen al fons marí mitjançant rizomes. De vida llarga, la planta pot viure fins a centenars d’anys i amb un creixement molt lent, d’aproximadament uns centímetres l’any. Algunes d’elles, i segons l’antiguitat poden formar grans estructures de rizomes morts i sediments del fons, anomenades mates i molt similars al que formen els esculls de corall. A diferencia de les algues, és una planta que es reprodueix mitjançant la formació de fruits i llavors que són dispersades per corrents marines.

Plata de posidònia

Cicle de Vida

Estiu

Amb l’augment de la temperatura de l’aigua, les fulles adquireixen un color més blanquinós i s’omplen d’epífites i altres microorganismes. És la temporada de l’any amb més activitat de matèria orgànica.

Tardor

S’inicia la floració, amb el desenvolupament de les infloresciències. Les fulles caduques es desprenen dels feixos en grans quantitats degut als temporals i omplen les platges de fulles.

Hivern

Les flors segueixen creixent i es comença a veure alguns fruits a finals de l’hivern que acabaran flotant pel mar. Al mateix temps, el creixement de les fulles es ralenteix.

Primavera

Els fruits madurs s’alliberen de les praderes, i es desplacen flotant seguint les corrents. Al cap d’uns dies, la llavor s’allibera i precipita al fons on començarà a germinar.

Amb reproducció sexual i vegetativa, la segona predomina davant la primera.


QUÈ ÉS LA POSIDÒNIA?

Biologia
Cicle de Vida
Història i evolució

DESCOBREIX

BENEFICIS DE LA POSIDÒNIA

Embornals de CO2
Oxigenació
Aigües Transparents
Biodiversitat
Sistema dunar
Altres

DESCOBREIX

IMPACTES A LA POSIDÒNIA

Anclatge i fondeig
Canvi climàtic
Contaminació
Altres

DESCOBREIX

USOS DE LA POSIDÒNIA

Retirada de restes
Gestió de platges
Altres usos tradicionals

DESCOBREIX

POSIDÒNIA NETWORK

Mediterranean Pòsidonia Network

DESCOBREIX

AULA DEL MAR


DESCOBREIX

CONSERVACIÓ A LES ILLES BALEARS

Regulació
Servei de Vigilància
Cartografía
Camp de boies

DESCOBREIX

To top