Conservació a les Illes Balears

Conservació a les Illes Balears

Posidònia a les Illes Balears

Regulació (Decret Posidònia)

Per solucionar que posen en perill la posidònia a les Illes Balears, el Govern de les Balears va aprovar el decret 25/2018 de 27 de juliol, amb el qual s’estableix un marc per a la protecció i conservació de la Posidonia oceanica que prohibeix, sobre posidònia, la pesca d’arrossegament, les extraccions d’àrids, l’abocament de materials dragats i el fondeig incontrolat. Així mateix, s’inclouen dins d’aquest règim les instal·lacions d’aqüicultura noves, els emissaris submarins nous i obres noves en aquells casos en què la tramitació ambiental corresponent determini que puguin tenir efectes negatius sobre la posidònia. També es regula l’ús que s’ha de fer de les restes de posidònia.

Servei de Vigilància (Posidònia)

Amb l’objectiu de protegir i conservar la posidònia i a través del Decret, es crea el Servei de Vigilància Posidònia. Aquest servei el formen 19 embarcacions de patrulla al voltant de les Illes Balears, amb l’objectiu d’ajudar als navegants a protegir la posidònia i a transmetre les bones pràctiques derivades del Decret i evitar els danys per fondeig. A més, es pot tenir accés d’assistència pel canal 68 VHF: Qualsevol embarcació de més de 15 metres d’eslora pot avisar a les embarcacions del servei de vigilància perquè els assisteixin a l’ancoratge.

Servei de vigilància de la Posidònia
Camps de boies

Camps de boies

Actualment, la Conselleria de Medi Ambient i Territori està gestionant 8 camps de fondeig de més de 250 boies de baix impacte. El principal objectiu és evitar el fondeig incontrolat en praderes amb un alt risc d’impacte. Per al 2023 s’han aprovat 5 camps més amb capacitat per 171 boies més de baix impacte en paral·lel amb l’augment de l’activitat en el sector nàutic.

Cartografia

Mitjançant el projecte ATLAS POSIDÒNIA s’ha pogut completar la cartografia de posidònia de les Illes Balears. El projecte ha permès identificar els hàbitats marins i un major nivell de detall de la planta sobre els fons marins que hi ha a les illes Balears. L’última fase d’aquest projecte ha consistit en el desenvolupament de l’App “Posidònia GOIB”, que permet a qualsevol usuari saber, mitjançant geolocalització i en temps real, el fons marí sobre el qual pretén fondejar. Assegurar-se que el fondeig es realitzarà de manera correcta i mai sobre posidònia.

Cartografia de la Posidònia
Fondo posidonia

COST I ÀMBIT DEL PROJECTE

Territori: Mallorca, Menorca, Eivissa, Formentera.

Entitat que presenta el projecte: Govern de les Illes Balears.

Import: 774.821 € Any convocatòria: 2017.

Execució: 2017 – 2019.

Estat d’execució: Iniciat

Xarxa de monitoratge Posidònia

La Xarxa és un seguiment de l’estat de la posidònia a les Illes Balears. Mitjançant un seguiment periòdic d’estacions marines fixes distribuïdes al llarg de de l’arxipèlag balear per a determinar l’estat de conservació de les praderies de la planta. La Xarxa porta recopilant dades des de fa més de vint anys, incrementant el nombre d’estacions any rere any fins a arribar a les 51 al 2022.

QUÈ ÉS LA POSIDÒNIA?

Biologia
Cicle de Vida
Història i evolució

DESCOBREIX

BENEFICIS DE LA POSIDÒNIA

Embornals de CO2
Oxigenació
Aigües Transparents
Biodiversitat
Sistema dunar
Altres

DESCOBREIX

IMPACTES A LA POSIDÒNIA

Anclatge i fondeig
Canvi climàtic
Contaminació
Altres

DESCOBREIX

USOS DE LA POSIDÒNIA

Retirada de restes
Gestió de platges
Altres usos tradicionals

DESCOBREIX

POSIDÒNIA NETWORK

Mediterranean Pòsidonia Network

DESCOBREIX

AULA DEL MAR


DESCOBREIX

CONSERVACIÓ A LES ILLES BALEARS

Regulació
Servei de Vigilància
Cartografía
Camp de boies

DESCOBREIX

To top