L’Atles de Posidonia oceanica ha suposat un exhaustiu treball de gabinet i de camp que ha permès identificar els hàbitats marins que hi ha a les illes Balears a través de diferents tècniques, entre les que es troba el Sónar de Escombrat Lateral o la foto-interpretació de imatges de satèl·lit. El resultat final d’aquest projecte és una cartografia amb un major nivell de detall de la Posidonia oceanica sobre els fons marins de les Balears. L’última fase d’aquest projecte ha consistit en el desenvolupament de l’App “Posidònia GOIB”, que permet a qualsevol usuari saber, mitjançant geolocalització i en temps real, el fons marí sobre el qual pretén fondejar. Assegurar-se que el fondeig es realitzarà de manera correcta i mai sobre Posidonia oceanica.
El principal objectiu d’el projecte és millorar el coneixement de la distribució de les praderies de Posidonia oceanica a les Illes Balears, en concret a les illes de Formentera, Eivissa, Menorca i Mallorca, així com, posar a disposició dels ciutadans, especialment de els usuaris de les embarcacions d’esbarjo, la informació amb la localització exacta de les praderies de Posidonia oceanica.
La finalitat és integrar aquesta cartografia de referència en l’APP que ha desenvolupat el Govern de les Illes Balears “Posidònia GOIB”, el que permetrà a qualsevol usuari a través d’aquesta APP conèixer amb exactitud mitjançant geolocalització i en temps real, on poden fondejar les embarcacions d’esbarjo, evitant així que les praderies de Posidonia oceanica pateixin cap mal.
Inventari, recopilació i anàlisi de la cartografia sobre Posidonia oceanica existent.
Anàlisi, entre d’altres, de la informació de l’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM, 2019), Consell d’Eivissa (cales d’Eivissa, 2018), Projecte Posidonia MAPS (Associació Vellmarí, Manu San Félix, 2016), Oceansnell (cartografia de referència en Formentera, 2016), Projecte LIFE Posidònia (2010) i Ecocartografías (antic Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, 2008). Informació procedent de l’Derroter Nº 3 – Tom II (2010). S’han georeferenciat els elements que poden produir algun impacte en l’àrea d’estudi: boies, ports, ancoratges, emissaris, etc.
Fotointerpretació de fotografies aèries entre els 0 i 5 metres de profunditat.
Digitalització i fotointerpretació en base a les Ortofotos de l’PNOA 2019-18, amb el suport de totes les cobertures anteriors disponibles.
Reprocessament de la informació disponible de el projecte LIFE Posidonia entre els 20 i 30 metres de profunditat.
Cartografia bionòmica realitzada en el projecte LIFE Posidònia de les Illes Balears (LIFE00 / NAT / E / 7303).
Campanya de Sónar de Escombrat Lateral (SBL) entre els 0 i 35 metres
Mitjançant 2 models de sonar amb un rang de freqüències entre 100-500 kHz i 500-900 kHz, i la utilització del programari SonarPro per a l’adquisició de dades.
Campanya de mostrejos puntuals.
Campanyes in situ per comprovar la correcta identificació dels hàbitats marins a les següents zones: prioritàries, on s’han detectat incongruències entre les diferents cartografies, o bé, dificultats per classificar els fons. En les campanyes de mostrejos s’ha emprat un dron submarí (ROV) i un mirafondos.
Integració i generació d’una cartografia de Posidonia oceanica a Balears.
Per integrar la cartografia s’utilitza el programari ArcGIS 10.3. Aquest programari permet la superposició de diferents fonts d’informació georreferenciada, el que és necessari per valorar en cada zona la cartografia de major qualitat i precisió. Així com, l’ús de diferents eines per a la digitalització i edició de les capes.
Accions de comunicació i disseminació.
A més, el projecte ha inclòs una sèrie d’activitats de comunicació i disseminació, amb l’objectiu de donar la major difusió sobre la importància de protegir la Posidonia oceanica, i donar a conèixer l’existència d’una nova cartografia homogènia, precisa i actualitzada, disponible a través de l’APP “Posidònia GOIB”.
Territori: Mallorca, Menorca, Eivissa, Formentera
Entitat que presenta el projecte: Govern de les Illes Balears
Import: 774.821 € Any convocatòria: 2017
Execució: 2017 – 2019
Estat d’execució: Iniciat
Finalitat: Medi Ambient
S'ha realitzat el Sónar de Escombrat Lateral de l'illa de Mallorca de 0 a 30 metres. En a zones més profundes s'ha comptat amb altres cartografies existents.
A les zones més properes a costa, les zones clares i transparents es realitza la fotointerpretació amb ortofoto i després, comprovacions in situ on hi ha dubtes.
A Eivissa i Formentera s'han actualitzat i integrat amb noves cartografies. A Menorca, la cartografia principal és la que elabora l'OBSAM.
Govern de les Illes Balears, Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Direcció general d’Espais Naturals i Biodiversitat
C/ Gremi de Corredors, 10 (Polígon Son Rossinyol) 07009 Palma. Mallorca | T > 971 17 66 66 | F > 971 17 66 79 | http://natura.caib.es